Eeva Kuuskosken blogi Olen keskustan varavaltuutettu Helsingissä ja terveyslautakunnan jäsen. Omat verkkosivut: http://www.eevakuuskoski.fi/

Mieltäni polttaa

Talouskriisiä puidaan joka puolella. Hyvä niin. Vaikeat ajat ovat varmasti edessä.

Miten se pääsi taas yllättämään? Kuulemma joku ensimmäisen kauden kansanedustaja oli epäillyt jo vuosi sitten, että Euroopan velkainen talous ei kestä. Mutta kukapa nyt asiantuntemattomien puheista välittäisi. Yhden totuuden maassa on hankala keskustella!

Kriisipuheen keskeltä on alkanut kuulua, että perusturvan parantamiseen ei nyt ole varaa. Tärkeää, sanovat, mutta nyt ei ole oikea aika.

Kerroimme muille eurooppalaisille 1980-luvun lopulla, että Suomessa ei ole enää köyhyyttä. Ei perustoimeentuloturva ollut silloinkaan aukoton. Esimerkiksi kaikilla työttömillä – puolison tulojen tarveharkinnasta johtuen – ei ollut oikeutta työttömyysturvan peruspäivärahaan. Parissa vuosikymmenessä perusturvaetuudet, niin päivärahat, kotihoidontuki, lapsilisät, ovat jääneet talouskehityksessä hurjasti jälkeen. SATA-komitealla on töitä!

Mieltäni polttaa, onko meillä rohkeutta ja viisautta nähdä, että nyt on vihoviimeinen hetki parantaa toimeentulon perusturvaa. Se on osa sitä yhteisöllisyyden perustaa, jota tämä hyvinvointiyhteiskunta tarvitsee. Eikä ole kunniaksi, että olemme tuloerojenkin kasvussa ennätysvauhdissa.

Hallitus on ilmoittanut pitävänsä kiinni meille palkkatyöläisille lupaamistaan verohelpotuksista. Se uskoo ja toivoo, että käytämme verokevennykset kulutukseen ja talouskasvuun. Tosin kukaan ei voi tietää, menevätkö kevennykset kulutukseen vai sukanvarteen.

Vieläkin perustellumpaa on parantaa perusturvan varassa elävien arkitaloutta. Sinne ohjatut eurot menevät varmasti kulutukseen. Pääministeri-valtiovarainministeri -voimakaksikon soisi puhuvan vahvasti perusturvan parantamisen puolesta.

Nykyaikainen ja oikeudenmukainen perustoimeentulo ei lyö korvalle ahkeruuden palkitsemista. Olen vakuuttunut, että se on suomalaisen yhteiskunnan keskeinen selviytymiskeino globaalin talouden markkinoilla, vaikka se on vielä tänään joillekin guruille outo asia.

* * *

Rahallakaan ei saa kaikkea. Yhteisöllisyyden lisäämistä on koulutragedioiden jälkeen vaadittu yhtenä miehenä. Nyt pitäisi kiireidenkin keskellä miettiä, mitä se on.

Yhteisöllisyyden peruspilari on aika, se, että olemme ihmisinä läsnä toinen toisillemme; kotona lapsillemme ja muille läheisille, ja että meillä on aikaa rakentaa pieniä yhteisöjä, sanoa huomenta naapurillekin.

Työmarkkinajärjestöt ovat sopineet kauppojen sunnuntaiaukiolosta. Ostosaikaako me tarvitsemme lisää? Eikö hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen pitäisi etsiä sellaisia rakenteellisia ratkaisuja, jotka luovat selkeämpää rytmiä työlle ja levolle, antavat ihmisille mahdollisuuksia rauhoittua ja pysähtyä.

Kiinteistöinvestoinnit tietysti poikivat paremmin, jos kauppa pyörii kellon ympäri seitsemänä päivänä viikossa. Suomalaisten hyvinvointia se tuskin lisää. Kysymys on paljon enemmästä kuin siitä, voiko perheeni mennä sunnuntaina ostoksille. Kysymys on koko yhteiskunnan arvoista ja kulttuurista.

Eeva Kuuskoski

(julkaistu myös keskusta.fi-sivustolla 24.11.2008) 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Raimo Myöhänen

Eeva Kuuskoski.
Kommentoin vain artikkelisi alussa kirjoittamaasi lausetta: "Miten se pääsi taas yllättämään". Kyse on tulevasta talouskriisistä. Ehkä se yllätti ne , jotka eivät seuranneet esim. pörssistä tulevia varoittavia signaaleja. Jo kesällä 2008 Arvopaperilehden Areena keskustelusivuilla puhuttiin USA:n asuntokuplan puhkeamisesta ja kuinka laajat sen seuraamukset tulevat olemaan. Selvää oli, että kriisi ei rajoitu pelkästään USA:n, mutta nyt näyttää siltä, että näin laajoina minä en ainakaan uskonut niiden tulevan esiintymään.
Yleisesti tiedetään, että pörssi reagoi 6-9 kuukauden etuajassa tulevaa taloustilannetta. Miksikö? Osakekauppiaat tutustuvat tarkoin yhtiöiden tilannekatsauksiin.
Raimo Myöhänen Osakekauppaa 20 vuotta.

Harmaasusi (nimimerkki)

"...Rahallakaan ei saa kaikkea..."
Jo vain sie nyt killa menitki kirjottamhan mehthän Eeva!
Et sie ennää muista wiime kevhän karonkkaa? Meillähä on
nyt paras euskunta minkä met rahalla voimma saaha.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Matti Vanhanen ja kumppanit kävivät kertoilemassa maailman talousmiehille Suomen kokemuksista selviytyä lamasta. Matilla ja Jyrkillä ja Eskolla jäi kertomatta, että laman laskut maksoivat työttömät ja yrittäjät varsin onnettomalla tavalla ja jotka vieläkin ovat keskuudessamme. Ainakin suurin osa.

Raimo Myöhänen

Korjaan väärän vuosiluvun kommentissani numero 1. Kirjoitin vuosi 2008, se on väärin; Pitää olla vuosi 2007. Se on oikein.

Käyttäjän saaristo kuva
Henry Björklid

Niin Raimo, kyllähän se oli tiedossa jo monta vuotta aiemmin.
Setelikoneet pyörivät USAssa yötä päivää Irakin sodasta lähtien.

Jo ennen sitä, Donald Rumsfeld kertoi että laskujen mukaan puolustusministeriö on "hukannut"
2.3 triljoonaa
dollaria:

Rumsfeld 2.3 Trillion Dollars missing Pentagon

http://www.youtube.com/watch?v=dl0U5m3S5gw

Tämänsuuntaisia esimerkkejä on paljon:
60% sadasta suurimmasta yrityksestä, jotka jälleenrakensivat Irakia, toimi Cayman Islands'in kautta. Eli jopa palkatut kuorma-autokuskit, jotka asuivat USAssa, mutta tekivät töitä Irakissa, saivat palkkansa veroparatiisista.

Eli kun valtio ei välitä siitä, että heidän palkkaamansa yritykset eivät maksa verojaan, ei tarvita laskutikkua laskeakseen miten siinä lopulta käy.

Ja USA on tärkeä vientimaa keski-Euroopalle, varsinkin Saksalle. Ja Saksan ostokyky ja vienti Saksaan, on taas äärimmäisen tärkeä Suomelle.

USAn dollari on Bushin kaudella devalvoitunut 50 - 60 %, ja se olisi devalvoitunut vieläkin enemmän jos ei ns. "petrodollari" pitäisi sitä pystyssä. Eli se, että öljy kaupataan edelleen dollareina.

Tosin Putin kertoi viime keväänä, kun spekulaatiot USAn hyökkäyksestä Iraniin olivat korkeimillaan, että Iran ja Venäjä voisivat tehdä öljykauppaa yhdessä, "jossakin muussa valuutassa".
Bush'in hallinto ymmärsi signaalin. Onneksi.

_______________________

Postaan myöhemmin ja kommentoin Eevan blogia. Olen pahoillani, että vein sen näin sivuraiteille. ;)

Henry, perusvihreä

Toimituksen poiminnat