Eeva Kuuskosken blogi Olen keskustan varavaltuutettu Helsingissä ja terveyslautakunnan jäsen. Omat verkkosivut: http://www.eevakuuskoski.fi/

Onko meillä malttia viisastua?

Talouselämän vaikuttaja ja työmarkkinoiden sovittelija Matti Pekkanen opetti nuorelle ministeri-kansanedustajalle 1980-luvulla, millaisia me ihmiset olemme.

Hän väitti, että olemme valmiit muutokseen vasta kuilun partaalla. Silloin pöydällä oli työmarkkinasovun rakentaminen ja työttömyysturvalainsäädännön iso remontti.

Arvio tuntui minusta kovin kyyniseltä. Tuon kohtaamisen keskustelut ovat kuitenkin monesti palanneet mieleeni. Elämää nähnyt vastuun kantaja taisi olla oikeassa.

                                          * * * *

Kuntalain mukaan kunnan tehtävänä on ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Lisäksi niiden pitää järjestää monien erityislakien velvoittamat palvelut.

Kuntapäättäjät toimivat vaatimusten paineessa usein niin, että päälle kaatuvat ongelmat ratkaistaan ja pitkäjänteinen työ jää sivuun. Meillä on hyviä esimerkkejä siitä, että taantuman ja laman tilanteessa ennalta ehkäisevästä toiminnasta tingitään ensimmäiseksi.

On toki niin, että virrassa hukkumaisillaan olevat on pelastettava, mutta tärkeää olisi huolehtia myös siitä, että uusia ei putoaisi virtaan. On toimittava ennakolta. Sitähän on peräänkuulutettu viime aikoinakin monen onnettomuuden ja katastrofin yhteydessä: miksi ei oltu tehty mitään tämän ehkäisemiseksi.

  

* * * *

Sama sävel soi ilmastotalkoissa.

Mitä tapahtuikaan, kun ensimmäiset uutiset maailmanlaajuisesta talouskriisistä levisivät? Niin talouselämän kuin meidän kuluttajienkin ääni muuttui. Rupesi ilmestymään kannanottoja, että vaikeina aikoina ei ole varaa tehdä suuria ilmastonmuutosta torjuvia uudistuksia.

Hetkessä huoli maapallon tilasta ja seuraavista sukupolvista putosi näyttämöltä.

  

* * * *

Eläkeiän pidentämiskeskustelustakin olen saanut saman vaikutelman. Pitkälle tulevaisuuteen katsominen jää ajankohtaisen keskustelun alle.

Tietenkin meitä kaikkia harmittavat Amerikan herrojen pelit ja niistä käynnistynyt talouskriisi. Mutta vaikka meitä kuinka vihastuttaisi, globaalin talouden laskut täytyy meidänkin maksaa. Me suomalaiset voimme maksaa ne vain omalla työllämme, halusimmepa tai emme.

Yllättävästi on kuulunut myös myönteisiä ääniä. Monet tavalliset ihmiset ottavat kantaa arjen ympyröissä päätöspöytien ulkopuolella. Heille tuntuu olevan selvää, että eliniän pidetessä ja ihmisten hyvinvoinnin lisääntyessä työssä on jatkettava pidempään.

Jotkut tosin vihoittelevat, että tyylipisteet ovat olleet kadoksissa. Niinkö? Vai pelaako tässäkin Matti Pekkasen teoria; tämäkin päätös pitäisi tehdä vasta kun toinen jalka on jo tyhjän päällä.

Milloinkahan meille ihmisille tulee malttia viisastua?

Eeva Kuuskoski

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Ai että tuota "malttia" kaivataan. Jaahas...

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

On mielenkiintoista, Eeva, että EU:n pj-maan presidentti osallistuu ilmastomuutosta käsittelevään "epäilijä"-kongressiin, jossa hän toteaa, että ilmastomuutos on markkinavoimien suuri bluffi (Vaclav Klaus, tällä viikolla, New York).

kts myös http://anttiliikkanen.blogs.fi
jossa pohdin Osmo Soininvaaran ehkäisevän työn slogania: "50 vuotta täyttäneet ay-aktiivit vievät nuorilta tulevaisuuden".

Eeva hyvä: splittiä tässä "eniten" kaivataan. Ihmisen jakoa maailmanpankki- ja freibergis-ihmisiin, harvardilaisiin ja maaseudun köyhiin.

Lopuksi: ehkäisy on halpaa ja tehokasta, kun taudin syy on tiedossa ja tehokas hoito on käytössä.
Mutta - kuten 1970-luvulta varmaan muistat - ehkäisy (esim mielenterveys-asioissa) on kallista ja tehotonta, jos "taudin" syy ei ole tiedossa eikä tehokkaasta hoidosta olla yksimielisiä
(kts Nina Mikkonen, Jari Sinkkonen, Liisa Keltinkangas-Järvinen, Jouko Lönnqvist: "miten lapsia hoidetaan syyllistymättä ja syyttämättä?").

Menestystä missiollesi, jota kannatan!

aLii

Seppo Lehto (nimimerkki)

Viisaudesta - Se ei taida sopia virallisiin tavoitteisiin sitä kun ei päästä hinnoittelemaan kuten Tampereella pyritään tilaajatuottajamalleissa ;) Voi surku.

Seppo Lehto Tampere

Markus Räsänen (nimimerkki)

"Elämää nähnyt vastuun kantaja taisi olla oikeassa."

Kyllä hän oli oikeassa ja niin on Räsänenkin.

www.markusreed.julkaisee.fi

Loppuraportti, ilmastonmuutosartikkelit, Operaatio ihminen, ne kaikki kannattaa lukea.

Toimituksen poiminnat