Eeva Kuuskosken blogi Olen keskustan varavaltuutettu Helsingissä ja terveyslautakunnan jäsen. Omat verkkosivut: http://www.eevakuuskoski.fi/

Ensimmäinen vaalilupaus

Takana on tärkeiden avausten viikonloppu. Asialla oli tasavallan kärki.

Pääministeri Mari Kiviniemi ehdotti perheministerin nimittämistä seuraavaan hallitukseen. Hyvä. Lapsiperheille tärkeät asiat ovat nyt ympäriinsä eri hallinnonaloilla. Lasten ja nuorten ääni ei kanna päätöskammareihin.

Toisen avauksen teki Aamulehdessä puhemies Sauli Niinistö. Hän ehdotti, että perusturvan ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan kytkentä poistettaisiin. Häntäkin huolestutti, että kaikkein huonoimmassa asemassa olevien työttömien toimeentuloa ei ole kytkennän takia voitu parantaa.

Nythän pitkään työttömänä olleet ja työmarkkinatuen varassa elävät saavat peruspäivärahaa, kassojen jäsenet ansioon sidottua korkeampaa päivärahaa. Systeemi on luotu aikanaan sellaiseksi, että jos peruspäivärahaa nostetaan, samalla pitää korottaa ansioon sidottua päivärahaa. Sekin korotus maksetaan valtion varoista.

Epäoikeudenmukainen asia on myös se, että peruspäivärahassa ja työmarkkinatuessa on edelleen mukana puolison ja vanhempien tuloihin liittyvä tarveharkinta. Sitä ei ole ansiopäivärahassa.

Niinistön ehdotus korotusautomaatin purkamisesta ei ole uusi. Ideologista taistelua on käyty jo vuosikymmeniä. Viimeksi Sosiaaliturvan uudistamiskomiteassa, ns. SATA-komiteassa ay-liike ja työnantajat estivät kytkennän purkamisen.

Politiikan kentällä jako on ollut selvä. Keskusta on onnistunut monta kertaa perusturvan parantamisessa. Nykyhallituksessakin perusturvaetuuksia on pystytty keskustan johdolla korottamaan. Perusturva-asioissa keskusta on saanut monesti tukea vasemmistoliitolta, mutta sosialidemokraatit ovat olleet tiukasti vastaan.

Nyt vaalien lähestyessä myös SDP on havahtunut perusturvan rajuun jälkeenjääneisyyteen ja ehdottaa satasen lisäämistä perusturvaetuuksin. Samalla se pitää tiukasti kiinni vanhasta kytkennästä, mikä nostaa esityksen hintalapun 300 miljoonaan euroon.

Lähivuosina joudutaan maksamaan finanssikriisin aiheuttaman taantuman laskut. Valtiontalouden tervehdyttämisohjelmista kiistellään. Jotkut vaativat rajujakin leikkauksia. Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi on esittänyt selkeän ohjelman: talouden kasvun vauhdittaminen, tarkka menokuri eli menojen kasvun hillintä ja vasta kolmantena leikkauksia. Leikkausten ulkopuolelle keskusta jättää perusturvan ja lapsiperheet.

Nyt on löydettävä ratkaisuja, joilla polttavassa hädässä olevien köyhien ihmisten tilannetta voidaan kohentaa. He eivät voi odottaa vuosien päähän, jolloin valtiontalous on taas tasapainossa. Siksi ei ole varaa käydä maailman tappiin ideologista väittelyä työttömyysturvan perus- ja ansiopäivärahan kytkennästä.

Perusturvan jälkeenjääneisyys on 30 prosentin luokkaa. Nyt tarvitaan käytännöllisiä ratkaisuja, miten edetä. Luovan vaihtoehdon on esittänyt sosiaali- ja terveysvaliokunnan entinen puheenjohtaja, sosialidemokraatti ja pitkän linjan ay-mies Valto Koski. Hän esittää, että puretaan kytkentä tilapäisesti, jotta voidaan korottaa perusturvaa. Ja jatketaan sitten väittelyä, mikä on pysyvä ratkaisu.

Tässä olen valmis kulkemaan Valto Kosken linjalla. Politiikan pitää olla ihmisiä varten eikä ihmisten puolueita varten.

 

Eeva Kuuskoski

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

J. Gagarin

Vastustan jo periaatteesta uusien ministeriöiden perustamista.
Suomessa pitäisi hallintoa päinvastoin supistaa ja karsia. Uusi ministeriö poikii sankoin joukoin uutta virkamieskuntaa, jotka alkavat työllistää toisiaan, laatia lakeja ja byrokratisoida maata entisestään.

Petri Muinonen

Uutisen lukematta jättäneille tiedoksi, että perheministeriötä ei perustettaisi, vaan perheministerin vastuut jakautuisivat useamman ministeriön alaisuuteen, tärkeimpinä STM ja OPM.

Kiviniemi kierrätti KD:n jo vuosia esittämän vaatimuksen perheministerin salkun perustamisesta. Oppia ikä kaikki. :)

Vilho Juntunen

Mikä on estänyt nykyisen hallituksen hoitamasta ko. asioita kuntoon?

Matti Vuorio

Ministeröt minimiin ja hallinto paikallistasolle = Sveitsin malli !

Käyttäjän kaminiitto kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Koska ulkomaalaisten hoivaaminen on paljolti perhepolitiikan luontoista, niin eräs malli olisi poistaa hallituksesta ulkomaalaisministerin salkku ja pistää pääosin ulkomaalaisten sosiaaliasiat perheministerin upouuteen salkuun lisukkeeksi.

Käyttäjän lakosi kuva
Mika Lako
Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Se taloudellinen asema, joka ihmisellä yhteiskunnan järjestämänä on, kun muuten ei olisi mitään.

Käyttäjän lakosi kuva
Mika Lako

"Se taloudellinen asema, joka ihmisellä yhteiskunnan järjestämänä on, kun muuten ei olisi mitään."

Ja mikä se on?

Voi olla, että kysymykseni kuulostaa tyhmältä, mutta minä en ihan oikeasti tiedä mitä Kuuskoski tai muu politrukki tarkoittaa, kun hän puhuu perusturvasta.

Kuuskoskella ei tunnu olevan muita eväitä kuin hallinnon kasvattaminen.
Milloin byrokratia on korvannut alkiolaisen omatoimisuuden.?
Santeri Alkion Maalaisliitto vastusti kallista virkamieskoneistoa, milloin muutos tapahtui?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Noo... älä huoli kysymysten tyhmyydestä. Mietin perusturva-asiaa kymmenen sekuntia ja heitin vastauksen lähinnä hatusta.

Ajattelin ei-mitään -tasoa konkreettisesti: jos alaston ihminen löytyy kylänraitilta hytisemästä, niin ei häntä siihen jätetä paleltumaan. Kaikki mitä yhteiskunta siinä tilanteessa ihmisparalle tarjoaa, on perusturvaa.

Eeva Kuuskoski on yllättäen palannut edes jossain määrin julkisuuteen. Hänen uransa huippu taisi olla presidenttigallupin hetkellinen ykköspaikka joskus Koiviston kauden lähestyessä loppuaan.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Idea perheministeristä kuulostaa kyllä aivan järjettömältä. Ihan samalla lailla voisimme perustaa vasenkätisten ministerin, koska vasenkätisten asiat ovat hajallaan eri ministeriöissä. Sen takiahan meillä on eri ministereitä, että asiat hajautetaan. Vai olisiko niin että perheen perustaneiden miesten muodostaman armeijan kulut tulisivat perheministeriltä, eivätkä puolustusministeriltä? (menee jo saivarteluksi, tarkoitus osoittaa ironian keinoin tuon idean lähtökohtainen pöljyys, voi siitä tulla hyvä ministeriökin, mutta ehkä ei kannata riskeerata)

Muuten ihan hyvä kirjoitus. Tarveharkinnan poistamiseen kaikki tuki. Ansiosidonnaisen korotukseen enkä muuhunkaan ota nyt tällä kertaa kantaa.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Miten olisi yrittäjäministeri.

http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2011/01...

kauppa- ja teollisuusministeri kun on suurpääoman renki ja ajaa EK:n kanssa vain suurten yhtiöiden etuja.

Vastapuolella on sitten SAK ja duunarit vaatimassa omaa osuttaan kakusta.

Kuka pitää huolta pienyrittäjistä, joille on ulkoistettu riskit yhteiskunnassa.

Keskustelua kyllä käydään nostetaanko "perusturvaa" tai "lapsilisiä" 2euroa kuukaudessa ja annetaan enemmän ja vähemmän katteetotmia lupauksia vaalikarjalle vaalien alla.

Pienyrittäjän asema ei hallitusta ole kiinnostanut. Siksi valintani ei voi olla kokoomus tai keskusta.

Demarit eivät ole missään tapauksessa vaihtoehto, joten valinta osunee johonkin muuhun oppositiopuolueeseen.

Pekka Manner

Ei lisää byrokratiaa ja holhousta ja eikä lisää turhia poliittisia suojatyöpaikkoja.

Hyvä esim, on lapsiasiavaltuuettu tai mikä lie, sitä hoitaa muuten kepuli Aula, täysin turha virka ja virasto.

Ministeriöitä pitää vähentää ja voidaan aloittaa vaikkapa maatalousministeriöstä.

Käyttäjän jani73 kuva
Jani Koivula

Juuri näin kuten Pekka Manner sanoi! Mistä tietää että Keskustalainen poliitikko kusettaa kansalaista? Kun hänen suunsa liikkuu ... Keskustalainen ex-ministeri, alaisensa pahoinpitelystäkin syytettynä ollut Kuuskoski, yrittää epätoivoisesti pelastaa puolueensa imagoa lestadiolaisten keskuudessa. Lestadiolaiset keskustalaiset pitävät huolta omista lapsistaan ja valitettavasti välillä rikollisin keinoin, kuten olemme saaneet lehdistä valitettavasti lukea. Keskustalaiset sulkevat silmänsä tältä mauttomuudelta.

Keskusta yrittää epätoivoisesti vielä Esko Ahon presidenttikampanjan perhearvoilla tavoittaa kaupunkilaisia äänestäjiä - turhaan! Miten keskustalainen pystyy huolehtimaan lapsista kun Keskusta ei suostu ratifioimaan YK:n niin sanottua ILO-sopimusta alkuperäiskansojen oikeuksista. Miten Kuuskoski kehtaa edes tulla puhumaan lasten hyvinvoinnista kun samaan aikaan haluatte jatkaa Saamelaisten riistoa Lapissa?

Yksi Turkkulaanen

Perheministeristä puhuminen on vain savuverho, jonka tarkoitus on peittää alleen todelliset kysymykset:
- Yritysverojen alennus, jonka tarkoituksena on korottaa johtajien bonuksia ja omistajien osinkoja. Huomio halutaan tästä pois.
- Lapsilisien muuttaminen toimivaksi järjestelmäksi. Nykyinen järjestelmä kun maksaa lapsilisää vain hyvin toimeentuleville, jotka sitä eivät tarvitse. Köyhiltä leikataan pois sama summa toimeentulotuesta! Tämän muutostarpeen hallituspuolueet haluavat peittää savuverhon taakse.
- Lisää on, mutta täytyy nyt mennä...

Matti Kopra

Ei uskoisi Eeva Kuuskosken tasoisen, kokeneen valtiopäivänaisen, harjoittavan näinkin julkeasti äänten kalastelua eli populismia.
Äänestäjät ovat aivan eri tavoin valppaina kuin esimerkiksi kepulaisten tupailtojen kuuliaiset äänestysautomaatit.

Seppo Hildén

Voi Eeva, Eeva, sinuahan lukee kun avointa kirjaa.

Entinen sosiaali-ja terveysmninisteri Kuuskoski haluaa siis Kepun pääministeri Kiviniemen ilmoille heittämään ja ilmeisesti jo vähän niinkuin Kepun sisäpiirissä Eevalle pedatulle uudelle perheministerin tuolille.

Katsotaanpas, Eeva on ollut Mannerheimin Lastensuojeluliitossa, joka toimii pontimena kyseiselle paikalla.

Ikävänä tahrana vaan, että tuli MML:ssä käytyä käsiksi alaiseensa ja sai potkut aikanaan sieltä. Onneksi puoluetoveri, silloin sosiaali-ja terveysministeri Liisa Hyssälä pelasti hänet korkeaan virkaan potkujen jälkeen, eli poliittiseksi valtiosihteeriksi.

Näinhän tämä hyväveli-vai pitäisikö tässä tapauksessa sano hyvä sisko-järjestelmä toimii.

Ja nyt sitten täysillä vaaleihin ja perheministeriksi.

Great.

Olli Rikkinen

Perheministerin pestin idea lienee nopsaan keksitty.Keskitetty hallinto asialle, joka näyttäytyy kaikkialla.Eikö olisi parempi tehostaa,tehostaa ja tehostaa niitä mittavia ponnisteluja,joita hallitus omien sanojensa mukaan parhaillaan tekee perheiden hyväksi ?

Perusturvan kytkemisestä ansioturvaan olen pitkälti Kuuskosken linjoilla,kytkentä on pikaisesti purettava oikeudenmukaisuuden ja perusturvan tason mataluuden vuoksi.Syitä vanhaan viritelmään on turha enää käydä läpi,muuten kuin asettamalla kyseenalaiseksi omituisen ja keinotekoisen erottelun turvien perusteista.Maksamalla työttömyyskassan vuosimaksut(min.n.80 € /v ?)henkilö on A-luokassa työttömyysvakuutuksinensa ja B-luokkaan kuuluvat luultavasti tietämättömyyttään työttömyyskassaan kuulumattomat tai ay-liikevastaiset,jotka eivät tiedä oikeuttaan kuulua pelkästään kassaan.Myös ay-liikkeen sosiaalinen paine liittynee tähän asiaan (joukkopaine).

Eikö olisikin jo aika tutkia asetelmaa ennakkoluulottomasti ja ottaa yhden päivärahan,samansuuruisen ja tuloperusteisen mallin kehittämiseksi ? Miksi ihmeessä meillä on yleensäkin kaksi eri pv-rahamallia työttömille ?

Toimituksen poiminnat